Ημερίδα Φιλοσοφίας (25 Ιανουαρίου 2024)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024, ώρα 8:30-12:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, η Ημερίδα που διοργάνωσε η Ομάδα Αναλυτικού Προγράμματος Λογικής-Φιλοσοφίας της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Θέμα της Ημερίδας ήταν «Η κρίση των αξιών στον σύγχρονο κόσμο και η απάντηση του Στωικισμού».

Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, βουλευτές και αξιωματούχοι του ΥΠΑΝ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος εξήρε την αξία των «ελληνικών γραμμάτων», και δη της Φιλοσοφίας, στον ανθρωποπλαστικό χαρακτήρα της παιδείας. Τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, διάβασε ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης.

Διαβάστε Περισσότερα

Ημερίδα Φιλοσοφίας (22 Φεβρουαρίου 2023)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύρου, η Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, με θέμα «Η Φιλοσοφία στην Παιδεία. Η Αξία της Διδασκαλίας της Φιλοσοφίας στη Μέση Εκπαίδευση – Διδακτικές Προσεγγίσεις». Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που αποτελεί συνέχεια της περσινής δράσης και της αντίστοιχης Ημερίδας που έγινε με θέμα «Η Φιλοσοφία στην Παιδεία – Επαναπροσδιορισμός και προοπτικές».

Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από όλες τις επαρχίες της Κύπρου και αξιωματούχοι του ΥΠΑΝ. Χαιρετισμό απηύθυναν η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Έλενα Χατζηκακού και ο Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρ Κυπριανός Λούης. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους έγκριτους ακαδημαϊκούς Δημήτρη Πορτίδη (Καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου) και τη Ζέλεια Γρηγορίου (Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου) καθώς επίσης από τις μάχιμες εκπαιδευτικούς Δρ Έλσα Νικολαΐδου, Ευδοκία Ζορπίδου, Δρ Ειρήνη Διερωνίτου και Στάλω Ελευθερίου.

Διαβάστε Περισσότερα

Δειγματική Διδασκαλία στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα (13 Δεκεμβρίου 2022)

Την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου του 2022, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα παρουσίαση του μαθήματος της Λογικής-Φιλοσοφίας, σε μαθητές/τριες της Α' Λυκείου της κατεύθυνσης Κλασικών και Ανθρωπιστικών σπουδών. Το εν λόγω μάθημα παρουσίασε η φιλόλογος Δρ Έλσα Νικολαΐδου στην παρουσία του Δρος Ανδρέα Σοφόκλη, επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων.

Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση του μαθήματος Λογική-Φιλοσοφία. Κατ’ αρχάς, εξοικειώθηκαν με την ορολογία της φιλοσοφίας και τους φιλοσοφικούς προβληματισμούς οι οποίοι προκύπτουν από τη φιλοσοφική απορία και την αναζήτηση της αλήθειας, που βρίσκονται στο επίκεντρο του φιλοσοφικού στοχασμού. Στη συνέχεια, γνώρισαν την αφετηρία της φιλοσοφίας, η οποία ξεκινάει από την αρχαία Μίλητο και το πρώτο φιλοσοφικό ερώτημα που έχει τεθεί («Η αρχή των πάντων») χωρίς να έχει έως σήμερα απαντηθεί από την επιστήμη. Τέλος, απασχόλησαν τη σκέψη τους με διαχρονικά ερωτήματα της φιλοσοφίας που έχουν εφαρμογή σήμερα, όπως εκείνα της ταυτότητας (ποιος είμαι;), της ηθικής πράξης (τι είναι σωστό να πράττω και γιατί;) και της ελεύθερης βούλησης (είμαι ελεύθερος και ηθικά υπεύθυνος για τις πράξεις μου;).

Διαβάστε Περισσότερα

Δειγματική Διδασκαλία στο Γυμνάσιο Αραδίππου (16 Νοεμβρίου 2022)

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, στο Γυμνάσιο Αραδίππου, η φιλόλογος Έλσα Νικολαΐδου έκανε δειγματική διδασκαλία για το μάθημα Λογική-Φιλοσοφία με θέμα «Το ζήτημα της Αρχής» (Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης). Την εν λόγω δειγματική παρακολούθησαν φιλόλογοι από όλα τα Γυμνάσια της Επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου στην παρουσία του Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων Δρα Ανδρέα Σοφόκλη.


imerida filosofias epanaprosdiorismos prooptikes

Δειγματική Διδασκαλία στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς (9 Νοεμβρίου 2022)

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, η φιλόλογος Εύη Ζορπίδου παρουσίασε Διδακτικές Προσεγγίσεις για το μάθημα Λογική-Φιλοσοφία. Την εν λόγω παρουσίαση παρακολούθησαν φιλόλογοι από όλα τα Γυμνάσια της Λευκωσίας στην παρουσία του Δρα Ανδρέα Σοφόκλη επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων. Κατά την παρουσίαση αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα σχετικά με την κριτική σκέψη, την προσωπική ταυτότητα, τη φιλοσοφική απορία, τις πρακτικές εφαρμογές του ηθικού προβληματισμού, τον πολιτισμό και την πρόοδο.


imerida filosofias epanaprosdiorismos prooptikes
  • 1
  • 2