Ημερίδα Φιλοσοφίας (22 Φεβρουαρίου 2023)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύρου, η Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, με θέμα «Η Φιλοσοφία στην Παιδεία. Η Αξία της Διδασκαλίας της Φιλοσοφίας στη Μέση Εκπαίδευση – Διδακτικές Προσεγγίσεις». Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που αποτελεί συνέχεια της περσινής δράσης και της αντίστοιχης Ημερίδας που έγινε με θέμα «Η Φιλοσοφία στην Παιδεία – Επαναπροσδιορισμός και προοπτικές».Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από όλες τις επαρχίες της Κύπρου και αξιωματούχοι του ΥΠΑΝ. Χαιρετισμό απηύθυναν η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Έλενα Χατζηκακού και ο Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρ Κυπριανός Λούης. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους έγκριτους ακαδημαϊκούς Δημήτρη Πορτίδη (Καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου) και τη Ζέλεια Γρηγορίου (Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου) καθώς επίσης από τις μάχιμες εκπαιδευτικούς Δρ Έλσα Νικολαΐδου, Ευδοκία Ζορπίδου, Δρ Ειρήνη Διερωνίτου και Στάλω Ελευθερίου.
Είναι προφανές ότι η προσπάθεια της Ομάδας Φιλοσοφίας, με υπεύθυνο επιθεωρητή τον κ. Παύλο Δαπόλα και συνυπεύθυνο επιθεωρητή τον Δρ Ανδρέα Σοφόκλη, για κεντρική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, μέσω της διοργάνωσης στοχευμένων Ημερίδων που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του γνωστικού αντικειμένου της Φιλοσοφίας στη Μέση Εκπαίδευση, καθίσταται πλέον θεσμός.
Η προσπάθεια προώθησης και ενίσχυσης του μαθήματος της Φιλοσοφίας βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τους γενικούς άξονες του Αναλυτικού Προγράμματος (το επαρκές σώμα γνώσεων, τις στάσεις και αξίες του δημοκρατικού πολίτη και την απόκτηση δεξιοτήτων όπως η κριτική και η δημιουργική σκέψη) και αφορμάται από την αυξημένη ανάγκη για καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών μας και βελτίωση της αυθεντικής μάθησης, δηλαδή της μάθησης που επιτυγχάνει τη μετουσίωση της γνώσης σε δεξιότητα.
Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών που, στοχεύοντας στην ποιοτική επάρκεια της γνώσης και στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, όχι μόνο δεν εγκατέλειψαν τις Κλασικές Σπουδές αλλά ενίσχυσαν και επέβαλαν ως υποχρεωτικό το μάθημα της Φιλοσοφίας, την ίδια στιγμή που στη γενέτειρα της φιλοσοφικής σκέψης – στην Ελλάδα και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο – το μάθημα φθίνει και τα Αναλυτικά Προγράμματα αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους για στέρεα και ποιοτική βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Θέμα | Αρχείο | Ημερομηνία |
---|---|---|
Πρόγραμμα Ημερίδας | 08/03/2023 |